Начало Пресцентър Новини Констатирано е огнище на Нюкясълска болест по птиците в кърджалийското село Глухар

Констатирано е огнище на Нюкясълска болест по птиците в кърджалийското село Глухар

04.09.2017

 
Констатирано е огнище на Нюкясълска болест по птиците в кърджалийското село Глухар. Болестта засяга домашните, както и дивите птици, но болестта не е опасна за човека. Областна дирекция по безопасност на храните, град Кърджали е взела проби от умрели домашни птици, след като собствениците им са информирали за смъртността. Лабораторните резултати доказват, че птиците са умрели от Нюкясълска болест (Псевдочума при птиците). Не е констатирано наличие на птичи грип.
 
С цел ограничаване и ликвидиране на болестта Българската агенция по безопасност на храните незабавно предприе мерки съгласно европейското законодателство, тъй като болестта причинява значителни икономически загуби. Всички 1700 домашни възприемчиви птици в селото са умъртвени по хуманен начин.  Утре ще бъде извършена дезинфекция на животновъдните обекти. Предстои ваксинация на всички домашни птици в селища попадащи в 3 километровата предпазна зона около огнището. Всеки ден се извършват клинични прегледи на домашните птици в 10 километровата наблюдавана зона. Вероятната причина за появата на „Нюкясълска болест” е чрез диви птици. Забранена е търговията и придвижването на живи птици и продукти, добити от тях, както и пазарите и провеждането на изложби на птици в предпазната и наблюдаваната зона.
 
Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени по реда на Наредба за условията и реда за разходване на средства за покриване на разходите свързани с епизоотичните рискове.