Начало Пресцентър Новини Приключи изпълнението на съвместен проект на Българска агенция по безопасност на храните с Националната агенция по храните на Грузия и партньори от Департамента по земеделие на САЩ

Приключи изпълнението на съвместен проект на Българска агенция по безопасност на храните с Националната агенция по храните на Грузия и партньори от Департамента по земеделие на САЩ

13.11.2017 
В периода 30 октомври – 03 ноември 2017 г. се проведе работно посещение на експерти от Националната агенция по храните и Министерство на земеделието на Република Грузия, което е последен етап от изпълнението на съвместен проект между България-САЩ-Грузия, на тема „Изграждане и укрепване на капацитета на Националната агенция по храните на Грузия за оценка и управление на риска“, финансиран от официалната помощ за развитие към Министерство на външните работи на Република България.
 
Посещението беше организирано в рамките на заключителни дейности 4 и 5 от проекта, с акцент върху представяне на Европейските стандарти за оценка на риска и управление на риска в областта на здравеопазване на животните и търговията; принципи и изисквания на HACCP.
 
Целта на проекта е подпомагане на Република Грузия при изпълнение на стандартите на ЕС при търговия с животни и продукти от животински произход  и изграждането й като надежден партньор при търговия с държави от ЕС и САЩ, чрез усъвършенстване на процедурите за оценка и управление на риска.
 
В рамките на визитата беше проведено и посещение на Центъра за оценка на риска по хранителната верига и обучение за принципи за оценка на риска в областта на здравеопазването на животните и безопасността на храните, с водещ лектор доц. Иванов, директор на Центъра.
 
Изпълнението на проекта приключва до 30 ноември 2017 г., с издаването на заключителния доклад, в който ще бъдат представени постигнатите резултати и ползи за бенефициента.
 
Заключителната среща се проведе на 03.11.2017 г., в ЦУ на Българска агенция по безопасност на храните с участието на д-р Петя Петкова, зам. изпълнителен директор на БАБХ и ръководител на проекта, д-р Тодорка Янковска-Стефанова, зам. изпълнителен директор на БАБХ, експерти от БАБХ и Националната агенция по храните на Грузия, участвали в изпълнението на проекта и в присъствието на г-н Demna Dzirkvadze (представител на Департамент по земеделие към Посолството на САЩ в Тбилиси), партньор по проекта, който изрази положително мнение за досегашното изпълнение на проекта и анонсира началото на втория етап от проекта, който ще се изпълнява в следващите 15 месеца между САЩ и Грузия и ще бъде продължение и надграждане на постигнатите до момента резултати.