Начало Пресцентър Новини При акция на полицията в Мездра са хванати и унищожени 15 свине, транспортирани без документи

При акция на полицията в Мездра са хванати и унищожени 15 свине, транспортирани без документи

19.07.2018

 

На 18 юли 2018г. служители на РУ на МВР Мездра са подали сигнал до Областна дирекция по безопасност на храните-Враца за задържан в района на Черепишкия манастир лекотоварен бус, превозващ 15 бр. свине без необходимите ветеринарномедицински документи. Пет от животните са били без индивидуална маркировка. Пристигналите на място официални ветеринарни лекари са установили, че задържаният автомобил е без лиценз за превоз на животни, във връзка с което на собственика на автомобила е съставен Акт за установяване на административно нарушение.

Задържаните животни са транспортирани до сграда, собственост на БАБХ, придружавани от служители на РУ на МВР Мездра и Враца. Поради липсата на документи, удостоверяващи здравния статус на свинете, на основание чл. 139а, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност е издадено Разпореждане за умъртвяването им по хуманен начин и насочване за обезвреждане.

Поради извършеното нарушение на чл. 139, ал. 1, т. 1 и т. 3 от ЗВД, на собственика на животните е съставен Акт за установяване на административно нарушение.

Животните са умъртвени по хуманен начин и труповете са предадени за обезвреждане. Помещението на БАБХ, където са съхранявани труповете, е преминала почистване и щателна дезинфекция.