Начало Пресцентър Новини Европейската референтна лаборатория потвърди положителните проби за африканска чума по свинете от огнището в село Тутраканци

Европейската референтна лаборатория потвърди положителните проби за африканска чума по свинете от огнището в село Тутраканци

13.09.2018

 

Положителните проби за наличие на инфекция с африканска чума по свинете (АЧС) са потвърдени и от Референтата лаборатория на Европейския съюз за АЧС, INIA-CISA, Мадрид, Испания.

Огнище на АЧС при домашни прасета, отглеждани в заден двор, бе потвърдено на 31.08.2018 г. в село Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна.

Следвайки еропейското законодателство и стратегията за борба с АЧС на Европейския съюз, БАБХ веднага стартира изпълнението на мерките за ликвидиране на чумата и предотвратяване разпространението й в останалата част от страната.

Продължава извършването на ежемеседмични клиничи прегледи в свиневъдните обекти в създадената надзорна зона и се взимат проби от домашни свине в предпазната зона около огнището в обл. Варна.

Към момента резултатите от клиничните прегледи и взетите допълнителни нови проби са отрицателни за наличие на инфекция с африканска чума по свинете. Това означава, че предприетите до момента мерки са своевременни и дават резултат в борбата с АЧС.