• БАБХ глобява търговския обект, продал пържолата с игла в София

      Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще наложи административно наказание съгласно Закона за храните на търговския обект в София, продал свинската пържола с игла, за допусната опасна храна на пазара. Агенцията провери всички обекти, през които е преминало месото от кланицата, в която са заклани свинете, предприятието, където трупното месо е транжирано на едри разфасовки и търговския обект, в чиято транжорна едрата разфасовка е нарязана под формата на пържоли и реализирана до краен потребител. Никъде не са открити видими признаци за наличие на чуждо тяло. Установено е, че свинското месо не е претърпяло допълнителна обработка (като например осоляване, мариноване, шприцоване, тумблиране и др.), а е предлагано като прясноохладена разфасовка. Технологията на добив и обработка на месото за производство на месни разфасовки (пържоли) не предполага използването на каквито и да е инжекционни пособия, в това число и игли.  Поради тази причина агенцията определя този случай като случаен инцидент, вероятно при ветеринарномедицинска манипулация на съответното животно. В БАБХ не са постъпвали други подобни сигнали. Предприети са мерки за по-стриктно изпълнение на задълженията на всички ангажирани по веригата за недопускане на подобни инциденти в бъдеще.


  • БАБХ изследва всички пратки на полския производител, доставил птиче месо със салмонела и в България

    От началото на годината до този момент по Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF) в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са постъпили общо 17 сигнала за птиче месо с произход Полша, замърсено със салмонела. Сигналите са постъпили в системата от различни европейски държави. Първата нотификация е с дата 20 март 2019 година и е подадена от Словения. 15 от сигналите засягат една фирма производител на охладено птиче месо. От 29 октомври се наблюдава зачестяване на нотификациите само за тази фирма, за месец са 10. Общото количество месо, пристигнало на територията на България и за което е подаден сигнал, е 544 тона. Агенцията по храните е предприела незабавни мерки при всяка нотификация по системата RASFF, като е установила и възбранила в обектите 109 тона от това месо. Количествата, които са реализирани са предназначени за консумация след термична обработка, което ги прави безопасни за хората. Всички оператори, получили птиче месо от засегнатите партиди са уведомени. БАБХ предприе засилено наблюдение над пристигащите в страната пратки с месо от този производител. Всички пратки от бизнес оператора, влизащи в страната, ще бъдат подложени на лабораторен анализ за салмонела. Отправено е запитване до полските компетентни власти за евентуални допълнителни мерки, които те предприемат спрямо предприятието. Агенцията изпълнява Национална мониторингова програма за контрол на микробиологичните замърсители в храните, която включва и изследване за салмонела. Взети са 380 проби, от които 2 от кланици са дали положителен резултат за бактерията, 12 са замърсените със салмонела проби, взети от птичи заготовки и разфасовки. Количествата от тези партиди не са допуснати до българския или до европейския пазар.


  • Складове на фирма за млечни храни са запечатани след съвместна проверка на МВР, НАП, БАБХ и МОСВ

    Хранителни продукти и суровини без документи за произход са установени в различни обекти на територията на страната, собственост на фирма за производство на млечни продукти, занимавала се с вноса и износа им за Европейския съюз и за трети страни. Действията са осъществени на 3 декември при съвместна операция на служители от Икономическа полиция, ГДНП, СДВР и областните дирекции на МВР във Варна, Пазарджик, Стара Загора, Силистра, В. Търново, Бургас, Шумен, Хасково и Разград, НАП, БАБХ и съответните РИОСВ в 10-те области. В хода на операцията са проверени складове на големи дистрибутори на стоката на фирмата в градовете София, Варна, Пазарджик, Русе, В. Търново, Стара Загора, Бургас, Хасково, Пловдив, Шумен, Разград и Силистра, както и производствената й база на територията на област Силистра. На територията на област Варна е установен и запечатан нерегламентиран склад, в който е открита стока без документи, удостоверяващи произхода й. Липсвали са и счетоводни документи. На територията на Бургаска област също е установен и запечатан склад за съхранение на продукти без документи, удостоверяващи произхода им. Подобни пропуски са констатирани и в други обекти на територията на останалите области. При инспекцията е засечена практика за разплащане на стока в пари в брой, а не по установения законов ред – по банков път. Работата по изясняване на случая продължава. Иззети са проби от предлаганата продукция и от производствената база.


  • БАБХ започна засилени проверки на предлаганата риба преди Никулден

      От днес, 2 декември, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна засилени проверки на обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна. Тематичните проверки за Никулден са свързани с интензивното предлагане и търсене на храни за празника и се провеждат съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите. Обект на засиления контрол ще бъдат документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, правилното етикетиране на продуктите, регистрацията на обектите, съответствието на сградов фонд и оборудване със законодателството за храните. Специално внимание ще се обърне на случаи на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните.   Съвети към потребителите за закупуване на прясна риба: Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо. БАБХ призовава хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск. При съмнения за нередности или за безопасността на храната потребителите могат да подават сигнали онлайн през сайта на Агенцията или на телефон 0700 122 99.    


  • Пробите от училището в Твърдица не показват хранително отравяне

      В случая с 12-те деца, които са се почувствали зле в училището в Твърдица на 15 ноември не се касае за отравяне след консумация на храна на територията на учебното заведение. Десет от децата са съобщили, че са консумирали сандвичи с кайма, едно е закупило хамбургер, а едно шоколад, всички са се хранили от училищния бюфет. Контролните органи към ОДБХ в Сливен са взели проби от суровините, от които са направени сандвичите, и от сосове, които децата са могли да поставят допълнително към храната си. Взети са също и отривки от повърхностите в досег с храната. Резултатите от всички проби са отрицателни за патогенни микроорганизми. ОДБХ Сливен е издала предписание за превантивна дезинфекция на обекта въз основа на резултатите, отговарящи на нормите за съхранение, приготвяне и продажба на храна.