Начало Пресцентър Интервюта 04.04.2015, в. ТРУД - Проф. Пламен Моллов: Купувайте само от регистрирани обекти, те са минали през наш контрол!

04.04.2015, в. ТРУД - Проф. Пламен Моллов: Купувайте само от регистрирани обекти, те са минали през наш контрол!

04.04.2015 

С изпълнителния директор на БАБХ проф. Пламен Моллов разговаря Драгомир Николов:

 

- Проф. Моллов, преди Великден за какво да внимават потребителите при избора на яйца?

- Великден е празникът от християнския календар, с който свързваме най-много надежди за обновление и пречистване в личен и социален аспект. И тази година ще посрещнем Възкресение Христово с традиционна трапеза и наред с дълбоката символност на всяко едно от ястията - със загриженост и отговорност към личното си и това на най-близките ни здраве. Както още Хипократ е казал: ”Нека нашата храна бъде нашето лекарство”. В дните, в които мислим за спасение и изцеление, е уместно повече от всякога да бъдем бдителни за онова, с което се храним. И през тези дни агенцията, която ръководя, провежда масирани проверки в заведенията за обществено хранене и търговските обекти, за да осигури  спокойствието на потребителите  и да гарантира надеждността на празничната трапеза.

 

Инспекторите в отделите ”Контрол на храните” при областните дирекции обърнаха внимание на производството и търговията на храни, които традиционно се предлагат по време на празника - козунаци, агнешко месо, яйца, бои за яйца, пресни плодове и зеленчуци, особено зелените салати. Призовавам всички потребители да купуват храна само от регистрирани обекти, защото те със сигурност са минали през нашия строг контрол. Закупуването на храни от обекти, нерегистрирани по реда на Закона за храните, е риск за тяхното здраве. Преди да купят какъвто и да е хранителен продукт, потребителите задължително трябва да огледат външния му вид.

 

При опаковани храни да проверяват внимателно дали е запазена целостта на опаковката, изписани ли са следните задължителни данни: наименование; списък на съставките; всички съставки или спомагателни вещества, причиняващи алергии или непоносимост; количество на определени съставки или категории съставки; нетно количество; срок на минимална трайност или срок на годност; специални условия на съхранение или условия на употреба; търговско наименование и адрес на стопанския субект, отговорен за храната; страна на произход или място на произход; указания за употреба, ако при липсата им е трудно да се използва храната по предназначение.

 

Лесно може да се познае дали суровите яйца са пресни или са стари. Пресните яйца са много по-тежки поради  наличието на въздух в старите. Може да си направите тест при домашни условия: при пускане на яйце в чаша вода с добавена една супена лъжица сол, ако яйцето падне на дъното, е прясно. Ако плува на повърхността, то е много старо. И един съвет от моята баба: при разклащане на  прясното яйце до ухото не се чува никакъв звук като похлопване. Той се дължи на разпадане на връзките (халазите), придържащи жълтъка в централно положение.

 

- Как потребителите да разпознаят безопасните бои за яйца? 

- Боите за яйца, които се продават на пазара, са комбинация от оцветители. Оцветителите са добавки в храните с техните Е номера. За декоративното оцветяване на яйцата могат да бъдат използвани само оцветителите, които са разрешени за влагане в храни. Те са преминали през научна оценка и анализ, доказана е тяхната безопасност за здравето на хората. Всички производители и вносители на бои за яйца носят отговорността и са длъжни да използват само оцветители, включени в списъка на разрешените за влагане в храните. Горещо призовавам потребителите при избора на бои за яйца задължително да проверяват добре информацията, изписана на опаковката. Т. нар. Е-та трябва да са обозначени на видно място върху нея и да са с ясен, четлив  шрифт. Освен това трябва да е посочена фирмата производител или вносител. Изключително важно за потребителите е да не купуват бои с неизвестен произход и съдържание! Вярвам, че множеството съвети, които експертите ни дават по телефона, в сайта ни, както и по имейл, са в полза на обществото и помагат за безопасното пазаруване преди Великден.

 

- Да се притесняват ли потребителите, когато видят, че на етикета на козунаците редица ”Е”-та? Как да разпознаят безопасния козунак?

- Важно да знаем, че днес за приготвянето на козунаците се използват готови миксове, продукти и съставки, сред които и добавки. В козунака могат да се влагат строго определени добавки, които в определените норми са напълно безопасни за здравето на хората. За да направим правилния избор, когато си купуваме козунак, трябва внимателно да прочетем информацията на етикета, която трябва да е поднесена по новия европейски начин. Например в козунак с вложени подсладители не може да е вложена и захар. Освен че трябва да са посочени на етикета вложените подсладители, продуктът задължително трябва да е етикетиран с наименованието: „Козунак с подсладител(и)”.

 

- Често българите предпочитат да купуват агне директно от фермата. Има ли рисковете и какво задължително трябва да изискват от фермерите?

- Безопасно за консумация месо е това, което е добито  в регламентирани кланици, на което е извършено предкланичен и следкланичен преглед и е с поставена здравна маркировка. Затова препоръчвам горещо потребителите да не купуват месо директно от фермите, тъй като там месото не подлежи на тези процедури.

 

- Как в магазина да разпознават прясното агнешко месо?

- Когато говорим за прясно месо, ще се наложи да уточня, че „прясно месо” е това, което не е минало през друг процес на консервиране освен охлаждане, замразяване или бързо замразяване. Най-важното е потребителят да види задължителния печат, които е с овална форма и показва: името на страната, в която е заклано животното и от 1 април 2015 г. - мястото на отглеждането, регистрационен номер на предприятието и буквите ЕО.

Цветът, плътността и ароматът на месото варира според породата на животното, методите на отглеждане и типа на храната, която е консумирало животното. Състоянието на костите, цветът на месото и мазнината позволяват да направите разлика между агнешко и овче месо. В основата на ставите по предните крака на агнетата все още имат хрущялна тъкан, докато тези на овцете са твърди и калцирани. Мазнината на овена/овцата е тъмно жълта, а на агнето - бяла към жълта. Полезно е да се знае, че костната маса в агнешкия бут е около 25% от теглото му. Освен това повърхността на месото трябва да е суха, без странични замърсявания. Агнешкото месо е с червено-розов цвят и носи здравна маркировка на най-малко 4 места - на плешките и външната повърхност на бедрата. Всеки потребител може да установи дали месото е замразявано или не - ако се натисне с пръст и вдлъбнатината остане за по-дълго, значи то е било замразено и после размразено.

 

- Разбра се, че в Българската агенция за безопасност на храните предстоят съкращения. Какъв процент?

- За съжаление в процес на съкращения сме на служители, което затрудни допълнително и без друго недостатъчния брой проверяващи инспектори и експерти в агенцията. Работата ни е напрегната, отговорна и изключително енергоемка. За да се изгради един квалифициран експерт в нашия бранш, се изисква практика и време. Сигналите за нарушения нарастват експоненциално, особено след като направихме потребителите реални наши партньори чрез новия сайт на агенцията със секция за прием на сигнали от граждани за лоши практики. Работата ни става все повече, а се налага да редуцираме щата. Нямам съмнение, че ще се справим въпреки трудностите. Използвам повода да ви уверя, че не просто ще останем на нивото, на което сме ви най-полезни и ефективни. Вярваме, че ще повишаваме капацитета и енергията си, за да отчетем другия Великден още по-удовлетворяващи резултати, а най-ценният ни капитал –  доверието на потребителя, да нарасне и укрепне.

 

- Агенцията ще работи ли по-добре, ако стане изпълнителна дирекция, подчинена на Министерския съвет, а не под шапката на Министерството на земеделието и храните?

- Аз обстойно съм изложил принципната си позиция по тази въпрос в авторския ми учебник ”Качество на храните – регулиране, контрол, управление”. Нашата съдба е в ръцете на законодателя.  Шегувам се, но и определено мисля, че подопечната ми агенция е второстепенен разпоредител от първостепенна важност. Вносът на храни расте. Критериите на потребителите и изискванията им - също. Ние като контролиращ орган сме призвани да защитаваме интереса на гражданите, а като второстепенен разпоредител сме често пъти заложници на политически стратегии и съображения. Структура като нашата е винаги потърпевша при смяна на политическото ръководство. Решенията и бюджетирането в голяма степен са функция на принципала, а прогностичният характер на разходите създават проблем при възникване на форсмажорна ситуация. На финала, позволете ми да пожелая  на читателите ви да запазят бдителността и критичността си, защото „Човек е това, което яде”, както е казал класикът.

 

Нека бъдем разумни, самосъхранителни и отговорни към личното и това на съгражданите ни здраве. 

Спокойни, светли и споделени празници!

 

Проф. Пламен Моллов, е роден през 1958 г. в Пловдив. Завършил е Университета по хранителни технологии, където от 1987 г. е преподавател. Професор и доктор на науките, ръководител на катедра. В 39-ото народно събрание е председател на комисията по земеделие и гори, а в 40-ото е председател на парламентарната група на НДСВ. Бил е начело на Националната лозаро-винарска камара. На 18 октомври 2013 г. е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).