Начало Пресцентър Интервюта 12.01.2016 г., радио Фокус - Д-р Дамян Илиев: Започват нови проверки за наличие на пестициди във вносните плодове и зеленчуци

12.01.2016 г., радио Фокус - Д-р Дамян Илиев: Започват нови проверки за наличие на пестициди във вносните плодове и зеленчуци

13.01.2016Д-р Дамян Илиев, изпълнителният директор на БАБХ в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“
 
 
Водещ: Проверките за безопасност на храните, които са извършени през последните години, са дали резултат за дисциплиниране на бизнеса. Това уверяват от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Конкретиката ще търсим сега в разговор с д-р Дамян Илиев, изпълнителният директор на БАБХ. Д-р Илиев, вие съобщихте, че през 2015 г. са направени над 184 000 проверки. Това е едно впечатляващо число. Какво обаче ви дава увереност, че тези проверки са дали резултат?
 
Д-р Дамян Илиев: Единственото, което мога да кажа е, че считам, че проверките не са направени формално и са дисциплинирали цялата система. Какво друго мога да кажа, какво ми дава увереност? Дава ми увереност, че са направени както трябва и че мнението на бизнеса в момента за нашите действия е добро.
 
Водещ: Има ли тенденция към намаляване на нарушенията?
 
Д-р Дамян Илиев: Ако сравним резултатите от минали години, наистина има една положителна промяна, но само за 6 месеца, защото нещата понякога имат и сезонен характер, не бива да ни успокояват.
 
Водещ: Министър Танева днес призна, че не е реално да смятаме, че корупцията в този бранш е напълно изчезнала, но се прави всичко възможно от страна на администрацията тя да бъде сведена до минимум. Имате ли данни, имате ли сигнали, че определени лица, търговци или производители си плащат т.нар. такси „спокойствие“, за да не бъдат обезпокоявани от вашите експерти?
 
Д-р Дамян Илиев: Следобед имах среща с шефове на различни асоциации – млекопроизводители, месопроизводители и ги попитах директно дали промените, които ние искаме да се случат, се случват на терена, да не би нещата на терена да са си останали същите. От тях получих гаранция, че наистина нещата са променени. Никой не ги изнудва. Ако някой бъде изнудван или пък по този начин да си мисли, че му е по-лесно да преживява, плащайки някакви пари и неизпълнявайки нормативната база, която гарантира безопасността на храните, това е възможно да се случи, винаги е възможно, но се надявам наистина атмосферата да е променена, както ми потвърдиха председателите на тези асоциации.
 
Водещ: Изпитвате ли необходимост от повече експерти, които да работят на терен, да правят проверки?
 
Д-р Дамян Илиев: Да кажа, че не изпитвам, няма да е реално. Наистина ние в някои сфери, които контролираме, особено здравеопазване на животните, изпитваме нужда от хора, изпитваме нужда от автомобили. Само един пример по отношение на контрол на храните - имаме област, която е с над 5 000 обекта, които се контролират от инспектори „Контрол на храни“. Тези инспектори, трябва да са на групи по двама, за да няма някакво съмнение за договаряне за това, което говорихте вие, за спокойствието. Сами разбирате, че 5 000 обекта, независимо, че контролът при тях е различен на базата на оценка на риска и при някои честотата е по-голяма, при някои по-малка, независимо от това, примерно 10 екипа, контролирайки тези 5 000 хиляда, наистина натоварването е изключително голямо. В същото време имаме общински лекари, които отговарят за общини с 20-30 села. Тяхното обезпечаване с автомобили и финансов ресурс, не е достатъчен. Така Агенцията наистина има нужда от финансова подкрепа и то, много сериозна. 
 
Водещ: Министър Танева ви увери, че ще получите тази подкрепа, но това ще бъде за сметка на нови щатове или на преструктуриране в самата Агенция?
 
Д-р Дамян Илиев: Ще направим преструктуриране на самата Агенция, но днес забелязах една реакция, че едва ли не всички мислят, че дирекциите в Агенцията са чиновници. Искам да ви кажа, че експертите, които са в дирекции „Контрол на храни“ и „Здравеопазване“ по никакъв начин не може на тях да се гледа като на чиновници. Те работят на терен непрекъснато. Затова ние правим една нова организация на работата в областните служби, но миналата година бяха съкратени 400 души. Това не може да бъде покрито само с промяна на организацията. Наистина имаме проблеми.
 
Водещ: Разбира се, че имате проблеми, погледнато от вашата камбанария, но вашата работа е пряко адресирана към интереса на гражданите, който пък имат своя гледна точка. В този смисъл ви задавам въпроса какво е доверието на гражданите към това, което правите, защото нерядко хората изпращат сигнали до медиите за храни с изтекъл срок на годност, за боядисани цитрусови плодове? Идват ли подобни сигнали и при вас?
 
Д-р Дамян Илиев: Нашата камбанария, която споменахте с някаква доза ирония, е такава, че ние искаме да можем да си свършим ефектно работата. За да можем да го свършим това нещо, обясняваме какви са ни проблемите, но въпреки проблемите, ние се опитваме въпреки това да направим така, че хората да не се страхуват за това, с което се хранят. А това, че непрекъснато и навсякъде, не само в България, има нарушители на правилата, не можем да кажем „изведнъж вече няма такива“. Има и ние затова работим, за да намалим до минимум този риск.
 
Водещ: С цялото ми уважение към вашата работа, насочвам разговора ни към интереса на гражданите, защото в крайна сметка и вашата, и нашата работа цели да защити интересите на гражданите, а те се интересуват от крайния резултат, а не от нашите проблеми в кухнята.
Д-р Дамян Илиев: Разбира се.
 
Водещ: Имахме за съжаление през миналата година немалко случаи на антракс и бруцелоза. Доста тревожна беше ситуацията в един момент. Какво показаха всички тези случаи, д-р Илиев? Има ли необходимост от промяна в профилактиката, в законодателството, в нормативната уредба, за да не се стига до такива случаи?
 
Д-р Дамян Илиев: Започвам от последното. Необходима е промяна на нормативната уредба, за да могат да бъдат дисциплинирани всички, които допуснаха нарушения на нормативната уредба и по този начин се стигна до смъртни случаи на хора заради антракса и до разпространението на бруцелозата в страната. Неспазване на правилата доведе до тези неща.
 
Водещ: Тоест, законодателството само по себе си е достатъчно добро, но неговото неспазване води до такива случаи? Така да ви разбирам?
 
Д-р Дамян Илиев: Не. Има какво да се направи по него и ние сега променяме Закона за ветеринарномедицинската дейност в тази посока. Но наистина неспазването на законодателството, даже и такъв закон да беше останал, рискът наистина щеше да е по-малък, ако се спазваше законодателството. А риск от заболявания винаги ще има.
 
Водещ: Приоритетите ви за 2016 г. какви ще бъдат?
 
Д-р Дамян Илиев: Сега се надявам в близките дни да бъдат гласувани промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, да успеем да направим структурни промени и по-добра организация, за да може въпреки ситуацията да свършим по-добре работата си.
 
Водещ: Връщам се отново към сигналите на гражданите, защото в този сезон нерядко те информират за съмнения за боядисани портокали и мандарини. Има ли при вас такива съмнения? Правят ли се такива проверки?
 
Д-р Дамян Илиев: Правят се такива проверки. Проверяват се на границата 10% от всичко, което влиза в България от трети страни, от Турция. Там има лаборатория, която извършва този контрол. В момента ще започнем нов мониторинг, за да видим наново всички продукти, зеленчуци, плодове, които влизат в България, какво е състоянието, има ли пестициди повече от допустимите и на базата на това ще вземем допълнителни мерки. Просто ще увеличим броя на проверяваните пратки.
 
Водещ: Към момента да разбираме, че нямате данни за драстични нарушения в качеството на хранителните продукти?
 
Д-р Дамян Илиев: Нямаме данни. Ние имаме проверка не само по границите, а и на пазара. От там са взети проби на плодове, зеленчуци и нямаме някакви опасения. Ние бихме взели мерки веднага. Всичко, което не е редовно, веднага е отстранявано от хранителната верига.