Начало Пресцентър Интервюта 13.06.2016 г., БНР - Д-р Д. Илиев: БАБХ настоява за специално законодателство за нодуларния дерматит

13.06.2016 г., БНР - Д-р Д. Илиев: БАБХ настоява за специално законодателство за нодуларния дерматит

13.06.2016 Знаем много по-рано за огнището в Серес и аз лично съм се срещал още есента с фермерите от Сандански и Гоце Делчев, за да ги предупредя за мерките, които трябва да се вземат, за да не се случи това, което се случи. Това каза в предаването "Преди всички" директорът на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. 

В Гърция отчетените ваксинирани животни може да са тези, които са с идентификация, а да не са ваксинирани други, които са без. Серес е на границата на един район, който в Гърция до там се ваксинира включително, а след това не се ваксинира. Това е една предпоставка за това да има огнища в съседна Гърция около нас. 
У нас практиката е да се ваксинират всички животни, включително и нерегистрираните, във всяка ферма, каза още д-р Илиев и уточни, че БАБХ е в пряка и непрекъсната връзка с гръцките власти: 
Знаем всеки ден какво се случва, предупреждаваме непрекъснато, че това заболяване се пренася по механичен път. 
Механичното пренасяне и пренасянето с нелегално движение на животни, които нямат идентификация, както и купуването на животни, защото са евтини в тези ситуации, доведе до това разпространяване на заболяването. 
България е единствената държава, която успя за около месец да осигури необходимите ваксини за цялата страна, подчерта още д-р Илиев: 
Просто всички трябва да слушат експертите и да изпълняват това, което се казва. Неглижирането на нашите препоръки води до това разрастване на заразата.
БАБХ настоява за специално законодателство за нодуларния дерматит:
Защото той сега е в законодателство, което прави връзка – действаме с това заболяване, както действаме с друго. Искаме да се промени това, че продукцията от животни, които са ваксинирани, да е свободна за търговия, както и сега. Иначе ограниченията са само за регионите, в които е ваксинацията.
България има 670 000 едри преживни животни, които са потенциално заплашени. Евтанизирани са около 2000, каза още д-р Илиев. 
 
На този линк може да чуете цялото интервю.