Начало Пресцентър Интервюта Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ: Купувайте храни само от контролирани магазини

Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ: Купувайте храни само от контролирани магазини

05.10.2018 
По отношение на контрола за безопасността на храните, проверки се регулярни. БАБХ проверява около 150 хиляди обекта на територията на цялата страна. Агенцията разполага със сто екипа по двама души, за да се предотвратят корупционни практики.

Затова се прави оценка на риска не само къде има съмнения, но и къде е най-вероятно да стане беля.
 
Д-р Дамян Илиев съобщи, че днес в Силистра е намерен склад с храни с неизвестен произход.
 
"Ние сме взели мерки, защото тям има меса и е възможно те да бъдат от Румъния и от Украйна, където има африканска чума по прасетата и може да е свинско с чума. Всичко е възбранено, затворен е този склад, всичко е иззето и от магазина /който е кореспондирал с този склад/."
Складът бил голям и описването на цялата стока няма да привърши преди неделя следобед, а в понеделник ще се знае със сигурност дали има месото е заразено.
 
По принцип най-често екипите на агенцията регистрирали храни с неустановен произход, храни с изтекъл срок, неспазване на хигиената в предприятията.
 
Доктор Илиев съветва гражданите да купуват само конвенционални храни от магазините, които се контролират, да не купуват мляко или яйца от улиците, защото е опасно за здравето.
 
Службите по контрол върху храните и у нас, и в Европа, и по света работят по стандартни оперативни процедури. Начинът за доказване на едно заболяване по животните е приет от 112 страни, процедурата е една и съща във всичките страни. Ако се намери огнище на зараза, тогава се постъпва също по един определен начин.
 
При наличие на вирус по животните, те трябва да се избият, за да се спре болестта. Д-р Илиев напомни за действията на санитарните власти преди две години, когато с бързи действия срещу дерматита по говедата, с похарчени 4 милиона лева те са спасили бизнес за над 1 милиард.
 
Появилата се днес новина за наличие на огнище на птичи грип у нас се отнася до случай в частен селски двор, където заразата може да е попаднала от случайно кацнала външна птица. Това е възможно поради факта, че през страната ни минава via pontica, поясни д-р Илиев.
 
Още от участието на д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопастност на храните в "Още от деня", БНТ и още за проблемите в животновъдството и за сигурността на храните, вижте във видеото тук: https://www.bnt.bg/bg/a/ognishche-na-ptichi-grip