Начало Пресцентър Интервюта Д-р Петя Петкова и д-р Георги Чобанов от БАБХ за Африканската чума в България пред ТВ Европа

Д-р Петя Петкова и д-р Георги Чобанов от БАБХ за Африканската чума в България пред ТВ Европа

16.10.2018


Заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Петя Петкова и  д-р Георги Чобанов директор на дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" (ЗХОЖКФ) в интервю за ТВ Европа, 16 октомври 2018 г. – семинар на тема „Планове за спешни действия, биосигурност и контрол срещу Африканска чума по свинете”, гр. София.
 

До две седмици се решава дали ще отпаднат мерките срещу чумата по свинете

Мерките срещу африканската чума по свинете са на път да бъдат премахнати. До 30 октомври ограниченията за търговия с месо, наложени във Варненска област заради опасност от разпространение на заразата, ще бъдат преразгледани. Дали те ще отпаднат зависи от пробите, които предстои да бъдат взети повторно от животните в Тутраканци, където беше констатирано огнище на болестта, дошла от Румъния.

До момента са взети 2000 проби за африканска чума по домашните свине и още 1100 от дивите. Заразата беше открита в края на август в стопанство от седем животни в Тутраканци. Всички проби,взети до момента, са отрицателни. По-сериозна е ситуацията в други държави, като Белгия и Естония ,където тя е нанесла загуби на стотици стопанства. В Дания също предстои да бъде издигната ограда по границата с цел спиране на дивите животни от съседна Германия.
В месото от заразени животни вирусът се задържа в продължение на 8 месеца, дори при добре обработени продукти. От Агенцията по храните призоваха стопаните да усвоят прасетата си преди коледните празници, за да се избегне възможността от разпространение на чумата.

Цялото интервю може да намерите тук: 
https://bit.ly/2Clwv6K

Видео може да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=pC5P2FO64bI