Начало Пресцентър Интервюта Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Щамът на птичия грип не е опасен за хората

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Щамът на птичия грип не е опасен за хората

22.10.2018

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри две огнища на птичи грип в Хасковско. Засегнати са големи ферми в района. Около 100 000 птици са умъртвени заради заразата.
 
Нашите мерки са насочени за предотвратяване разрастването на заразата. Мерките, които са взети, се изпълняват бързо и в рамките на уикенда птиците бяха умъртвени. Това каза д-р Георги Чобанов - директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ в БАБХ.
 
„Става въпрос за две отделни ферми. Едната ферма е за бройлери, другата – за патици мюлари. Фермите нямат технологична свързаност помежду си. Общото между тях е, че са в близост. При такова заболяване мерките са важни, за да се спре евентуалната възможност за разпространение на заболяването. Проучванията все още не са приключили“, заяви д-р Чобанов.
 
Той увери, че щамът на птичия грип тип H5N8 не е опасен за хората. Няма доказан случай на човек, заболял от този щам в световен мащаб. И двете ферми произвеждат продукция, която не е стигнала на пазара. Опасност за потребителите няма. Цялото интервю може да видите във видето тук: https://bit.ly/2Sg3sa9