Начало Пресцентър Интервюта Д-р Дамян Илиев, изп.-директор на БАБХ пред БНТ – Сутрешен блок: Неизпълнението на правилата, прави така, че страната ни се води все още с чума по дребните преживни животни

Д-р Дамян Илиев, изп.-директор на БАБХ пред БНТ – Сутрешен блок: Неизпълнението на правилата, прави така, че страната ни се води все още с чума по дребните преживни животни

25.03.2019
Д-р Илиев: Животните с антитела на чума трябва да бъдат изпратени на кланица
 

Районният съд в Елхово отмени глобата от 1900 лв. за стопаните от Болярово, които не позволиха на ветеринари да влязат във фермата им. Санкцията бе наложена от инспекторите в Ямбол. Миналото лято стопаните не позволиха стадото да бъде унищожено.

В началото на лятото обявиха Болярово за огнище на чума и трябваше да евтаназират животните, но фермерите осуетиха влизането на ветеринарите.

На този фон за нови случаи на Африканска чума при диви свине в областите Силистра и Добрич, предупреждават от Българската агенция по безопасност на храните. Повече по тези теми от изпълнителния директор на агенцията доктор Дамян Илиев.

Случилото се миналата година и неизпълнението на правилата, които спазват всички страни в света, прави така, че страната ни се води все още с чума по дребните животни, обясни д-р Илиев. "Само заради въпросната ферма на Ана Петрова от Болярово ще се води още 6 месеца, докато няма унищожаване на огнището. Действията на това законодателство при наличието на антитела за чума по дребните е малко по-малко рестриктивно, но всички животни, които имат антитела, трябва да се изпратят на кланица. Ясно е, че там има", категоричен беше той.

Вижте целия разговор във видеото.

"Сутрешен блок" – БНТ.