Начало Пресцентър Интервюта Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Заболяването бяс е опасно и нелечимо, най-важна е профилактиката, затова ваксинацията е определяща както за дивите животни, така и за кучета

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Заболяването бяс е опасно и нелечимо, най-важна е профилактиката, затова ваксинацията е определяща както за дивите животни, така и за кучета

29.10.2019

Д-р Георги Чобанов – директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“, БАБХ в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод започващата ваксинация на диви хищници срещу бяс

Водещ: Започва ваксинацията на лисици и чакали срещу бяс. Кои територии ще бъдат засегнати? Да внесем по-голяма яснота за самата ваксинация.

Георги Чобанов: Ваксинацията не е нещо ново и непознато за страната ни и за хората. Всяка година на пролет и есен се извършва подобна ваксинация и териториите горе-долу са едни и същи. Като цяло ваксинацията ще обхване 23 области на страната, разположени по северната ни граница по поречието на река Дунав, западната граница със Сърбия и Македония и южната граница. На практика само покрай Черно море няма да се извършва ваксинация. Става въпрос за една ивица от порядъка на петдесетина километра навътре в страната. Водещ: И по този начин се предпазва влизането и излизането на заразени животни? Георги Чобанов: Ваксинацията е насочена към хищниците и основно лисици и чакали, за изграждане на имунитет в тези животни спрямо вируса на беса, така че дори да попадне някое животно от заразени територии извън страната, тъй като страната ни на този етап нямаме заболяването, дори да попадне животно, да имаме имунна популация, която да не може да бъде заразена от това животно.

Водещ: Да ви разбирам, че лисиците и чакалите са само преносители на този вирус от хищниците?

Георги Чобанов: Те са най-опасните преносители. Като цяло бесът е заболяване, което засяга всички бозайници, така че няма изключение когато се появи такова заболяване, няма вид – животински или човешки, който да бъде защитен от заболяването, ако разбира се не се вземат предварително мерки.

Водещ: А как ще протече самата ваксинация?

Георги Чобанов: Ваксинацията всеки път протича по един и същ сценарий. Две седмици са необходими, за да бъдат обхванати тези територии. Ваксината се разпространява основно от въздуха, чрез летателни средства – самолети, като се покрива тази територия по специални маршрути, които са начертани и следят по време на летенето с GPS апаратура. Така че в зависимост от метеорологичните условия в рамките на 2 седмици или малко повече очакваме да приключи ваксинацията. Водещ: Казахте метеорологичните условия – ако има валежи, ще бъде ли удължен срока? Георги Чобанов: Да. Когато денят е неподходящ за летене, няма как да се извършва разпръскването на примамките, защото на първо място е безопасността на хората, които участват в мероприятието. Второто нещо, което е съществено важно, е самите условия да са подходящи за примамките, защото няма смисъл примамките да са разнесат из страната и в същото време да не могат да бъдат в адекватно състояние за поемане от хищниците. Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Заболяването бяс е опасно и нелечимо, най-важна е профилактиката, затова ваксинацията е определяща както за дивите животни, така и за кучета

Водещ: Примамките опасни ли са за другите животни, включително и за домашните, които могат да се окажат в близост до тях?

Георги Чобанов: Като цяло това е ветеринарно-медицински продукт, така че като всяко едно лекарство трябва да има определено внимание от страна на хората и на животните. Като самият продукт е изследван за имуногенност и за безопасност, така че от гледна точка на самото действие на ветеринарно-медицинския продукт ние нямаме притеснение, че той по някакъв начин може да е опасен за съответните животни. Разбира се, това е продукт, който е предназначен специално за хищници, и то за диви хищници, така че идеята е приоритетно той да бъде поет от тях. Самите домашни животни не се интересуват от този продукт и не го поемат с изключение разбира се на кучета, които са в гората – те може и да поемат подобни примамки.

 

Водещ: Опасна ли е за хората и какви мерки за сигурност трябва да предприемат те, ако се окажат в близост?

Георги Чобанов: Като всеки един продукт, възможно е да има съприкосновение с него, алергични реакции или някакви такива специфични реакции на съответния човек, но ветеринарно-медицинският продукт е поставен в самата примамка вътре, така че най-често човекът ако има съприкосновение, той ще има с обвивката на примамката. Тя е изградена от рибно брашно и други продукти, които не са вредни, просто не са предназначени за консумация от човека. Водещ: В кое направление е по-трудно при справянето с този вид вирус – овладяване при кучетата или при дивите животни? Георги Чобанов: Би следвало да е много по-лесно овладяването при домашните животни, защото там има намеса на човека и той може да предприеме мерки за изкореняване на заболяването. За съжаление с годините констатираме, че много от стопаните не се ангажират с тази дейност, въпреки че в България е задължително кучетата ежегодно да бъдат ваксинирани срещу бяс. Практикуващите лекари, които са на терена участват много активно в тази дейност, но остава водещата роля на стопаните, които трябва да предприемат тези мерки. Докато при дивите животни е доста по-сложно да убедим дивото животно да изяде примамката, да попадне на нея. Точно затова се правят тези ваксинации в покрайнините на страната, за да гарантираме, че няма да има поява на заболяване в страната. Между другото, съседите ни също извършват подобна ваксинация от тяхната страна на границата. Така че буферната зона, ако при нас е 50 км и при тях 50 км, става доста обширна, от порядъка на 100 км буферна зона точно за предотвратяване миграцията на заболяването.

Водещ: Европейската комисия е заложила до 2020 година болестта по дивите животни в Европа да бъде ликвидирана. Вървим ли в правилната посока?

Георги Чобанов: Вървим категорично, защото ваксинацията в България вече десетина години се извършва и много ясно се вижда как случаите на бяс намалят. И последните години в България нямаме случай на бяс. Това, което искам да напомня на гражданите е, че заболяването бяс е изключително опасно и това е заболяване, което е нелечимо на практика. Така че най-важното при него е профилактиката, превенцията. Всяко една поява на вируса крие големи рискове от разпространение и категорично заболелите стигат до летален край. Така че ваксинацията е изключително важна и доста лесно осъществима, така че да спазват. Обикновено хората, които отглеждат животните като домашни любимци, знаят това си задължение и не пропускат, по-скоро проблемът е хората, които ползват животните като охранители, като овчарски кучета или тези, които са пускат свободно да се разхождат. Така че по-скоро хората, които имат кучета в селските си дворове, те трябва да обърнат повече внимание на този проблем, защото заболяването, пак повтарям, е изключително опасно.