Начало Пресцентър Интервюта Проф. Паскал Желязков, БАБХ: Кризата с африканската чума е овладяна, но трябва да се намали драстично плътността на дивите свине в природата

Проф. Паскал Желязков, БАБХ: Кризата с африканската чума е овладяна, но трябва да се намали драстично плътността на дивите свине в природата

02.10.2019Проф. Паскал Желязков – директор на БАБХ, в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ

 

Водещ: Бързо сменяне местата и гостите в студиото, защото след кризата с Африканската чума по свинете, преди дни стана ясно, че има промяна в Агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Мой гост е новият директор на агенцията проф. Паскал Желязков – изпълнителен директор на БАБХ. Здравейте.

Паскал Желязков: Здравейте.

Водещ: И така, след промените в ръководството, ще има ли промени в политиките на агенцията?

Паскал Желязков: Няма да има кой знае какви промените в политиките на агенцията, тъй като агенцията се ръководи по правила, които са установени от Европейската комисия във връзка със заболяванията, които ние контролираме.

Водещ: Все пак, вие смятате ли, че трябва да направите някакви промени, било то структурни, организационни, каквито и да е?

Паскал Желязков: Да, разбира се, ще бъдат направени, но първо трябва да добия по-голямо впечатление за работата на колегите. Вижте, колегите са обучени всеки по даде въпрос. Разбира се, те са най-добре подготвените към момента, просто трябва да изпълняват задълженията. Всеки нов човек, който дойде в агенцията, трябва да бъде обучаван. Засега ние не предвиждаме драстични промени, просто може би само вътрешна реорганизация.

Водещ: Питам ви, защото и самата министър на земеделието, храните и горите Десислава Танева беше казала, че наистина сериозни структурни промени предстоят там, и всъщност, вашето назначение е само началото на тези промени.

Паскал Желязков: Да, промени ще има, но сега не мога да кажа точно какви ще бъдат. Преди няколко дена миналата седмица инициирахме среща с Българския ветеринарен съюз, защото има леко раздалечаване между колегите от Българския ветеринарен съюз, които са регистрирани ветеринарни лекари на терена, и държавната администрация. Смятаме да сложим нови правила за работата с регистрираните ветеринарни лекари на терена – просто по-активно да ги включим. Също така, има много общини, където има недостиг на официални ветеринарни лекари във връзка с контрола по здравеопазване на животните. Така че ние ще направим една ревизия къде има недостиг на кадри и ще има промени.

Водещ: Всъщност, като казахте липса на ветеринарни лекари, тяхната липса се оказа доста решаваща и в последната криза с Африканската чума по свинете. Овладяна ли е вече тази криза? Можем ли да кажем?

Паскал Желязков: Не. Наистина случаите намаляха драстично благодарение на мерките, които се взеха в министерството след идването на г-жа Танева. Може да се отбележи по-специално включването на повече хора от науката в борбата с Африканската чума, защото вие сте свидетели, че от една година агенцията е подложена на постоянен натиск от хора, които са компетентни и от хора, които не са компетентни. Когато се включиха повече хора от науката – това са колегите от Центъра за оценка на риска в хранителната верига, колегите от Лесотехническия университет, Ветеринарен факултет, колегите от Стара Загора, нашият институт, на който бях директор, виждате, че случаите намаляха драстично. Първият месец яли, в който беше пикът, имахме 8 индустриални ферми, следващият месец бяха 2, септември – само една в село Новоселци, Видинско. А при дивите животни излизат общо са 65 случая с 89 животни, но те са единични животни. Смятаме, че кризата на първо време е овладяна, но въпросът с Африканската чума не е решен. Трябва драстично да се намали плътността на дивите свине в природата, защото те се явяват резервоар.

Водещ: Но в разгара на епидемията главният прокурор разпореди проверка за евентуални длъжностни престъпления по тази тема. Наясно ли сте какъв е резултатът от тази прокурорска проверка?

Паскал Желязков: Още няма резултати. Ние не се бъркаме в работата на прокуратурата, тя е независима. Когато излязат крайните резултати, ще ги коментираме.

Водещ: Казахте, че агенцията е подложена на различен натиск в последната година в тази връзка, но си спомняме и миналото лято, че имаше отново, обаче по други животни, отново чума, отново голяма криза, отново протести. Хората се питат така циклично се получават в различни сектори. Какво се случва? Агенцията ли не си върши работата?

Паскал Желязков: Възможно е да има пропуски в агенцията, но по принцип хората трябва да знаят, че по отношение на ветеринарната медицина нашата страна изпълнява директиви и регламенти на Европейския съюз, които са еднакви за всички страни-членки, за да може да се гарантира безопасността на храните и здравеопазването на животните на територията на Европейския съюз. Затова са разписани правила когато се случи такава инфекция какво се прави. Ние малко отстъпихме от тези мерки и позволихме те да не се изпълняват. Поради тази причина на нашата страна й беше наложено не наказание, но просто ограничение в търговията, за да можем да гарантираме здравословното състояние на останалите животни в страните-членки в Европейския съюз. Заразните болести при животните, особено опасните инфекции са голям проблем. Затова са обръща специално внимание, затова има единна политика, затова Европейският съюз обезщетява стопаните, които са засегнати, особено опасните /../, за да не се крият болните животни.

Водещ: Казвате единна политика, но нека да поговорим и за превенцията в тази политика, защото не смятате ли, че се вземат мерки едва когато заболяването е дошло в България и е засегнало немалко стопанство, независимо в лични, частни стопанства или не?

Паскал Желязков: Сега, чумата по дребните преживни животни е инцидентен случай. Ние наблюдаваме какво случва в съседните на нас държави, които не са членки на Европейския съюз, например Турция, и постоянно има наблюдение, защото освен Европейският съюз, съществува единна система световна, която се контролира от Световната организация по здравеопазване на животните, и там всеки ден или в най-скоро време след регистриране на заразно заболяване, самите членките са длъжни да информират Световната организация по здравеопазване на животните и тя да публикува информация. По отношение на Африканската чума, 2012 година още започнахме активна подготовка. Аз тогава работих в Центъра за оценка на риска, лично аз оглавявах една комисия, която посети всички гранични пунктове да видим каква е нашата подготовка. При пристигане особено на туристи от Молдова, от Украйна, тогава заболяването беше стигнало до тези страни, и физическият контрол, който се осъществява при пристигането на туристи от тези страни в България. Наистина агенцията си вършеше тихомълком работата, но може би грешка е, че не се даде голяма гласност в обществото, че Африканска чума в България ще има, просто ние не знаехме кога, за да се подготвим. Много хора мислиха, които бяха незапознати с естеството на заболяването, че въпросът ще бъде решен, както се реши класическата чума. За съжаление обаче при Африканската чума няма ваксина, и единствените мерки, които биха могли да се приложат, е биосигурността и контрола върху биосигурността. Виждате, че намаляване на популацията на домашните свине в личните дворове дава резултат. Все по-малко стават случаите на регистрирането на домашни свине.

Водещ: На започнаха и проверки за инфлуенца по птиците. Какво показват до момента и ако има вече някакви резултати от тези проверки? Всъщност, оказа се, че точно зимата е най-рисковият период за това заболяване.

Паскал Желязков: Вие знаете, че нашата страна на пътя на полета на прелетните птици и именно тогава се получават взривовете от /…/ инфлуенца, когато започне прелета на птиците. Мерките, те са разписани, просто ние какво правим – ние трябва да контролираме тяхното изпълнение. Започнахме проверките, когато приключат, ще имаме и резултати, ще ги съобщя на обществото.

Водещ: Опасна ли е за хората, ако се открие инфлуенца?

Паскал Желязков: Вирусът много лесно мутира. Най-често той тръгва от Югоизточна Азия, където начинът на живот на хората е такъв, че живеят в близък контакт птици, прасета, хора и много бързо може да премине от животните към човека. Но към този момент досега не сме застрашени. Ако нещо се появи, ще се коментира.

Водещ: Появи се в медиите един случай в Шумен за нехуманно отношение на двама служители. Можете ли да го коментирате?

Паскал Желязков: Да, запознах се със случая и колегите са отстранени от работа. Единият по-точно е отстранен от работа, а е образувано дисциплинарно дело към двамата. Ще се извикат на дисциплинарното дело, ще се установи какво се е случило там и ще се вземат мерки. Наистина това е недопустимо такова отношение от държавни служители, още повече същите са призовани да контролират хуманното отношение на животните във фермите. Не би трябвало да прибързваме, защото след това хората ще ни осъдят и ще ги върнат на работа.

Водещ: Какво точно се е случило, ако нашите зрители не знаят?

Паскал Желязков: Аз лично не съм виждал репортаж по телевизията…

Водещ: Имаше в социалните мрежи.

Паскал Желязков: … но докладваха, че животните са умъртвявани по хуманен начин, и след това са събирани в чували, за да се пристъпи към тяхното унищожавани. Вероятно някоя птица не е била умъртвена.

Водещ: А защо са били умъртвявани птиците?

Паскал Желязков: Заради салмонелоза – заболяване по птиците, което е опасно и за хората. Така че това е във връзка със също изпълнение на нормативните документи по контрол на заболяванията.

Водещ: А имате ли вече междинни данни от проверките в детските столове и градини, детските кухни, които започнахте?

Паскал Желязков: Да, има междинни данни. Ние изчакаме нашите колеги, които се занимават с контрол на храните, изчакахме 1-2 седмици да може да се снабдят столовете с необходимите продукти, за да могат да функционират. Затова тези проверки започнаха 2 седмици по-късно. Има извършени около 470 проверки през миналата седмица в рамките между 23-ти и 27-ми. Има установени нарушения, направени са 37 предписания и е издаден един акт за установяване на административно нарушение във връзка с неизпълнението на Наредбата за предлагането на продуктите в детските градини и училищата.

Водещ: Какви са нарушенията? Можете ли да ни кажете по-конкретно?

Паскал Желязков: Нарушенията най-често са в предлагане на храни с недобро качество, недобро съхранение на суровините, произхода на храните. Не съм запознат в детайли точно.

Водещ: А къде са тези нарушения – в София или някъде в страната? Има ли затворени обекти?

Паскал Желязков: Не знам. Не, не са затворени. Вероятно нарушенията не са драстични. Казвам 470 проверки, само един акт, другото са предписания, които колегите са сметнали, че не застрашават безопасността на децата и биха били изправими в рамките на един до два дни.

Водещ: Докога ще продължат тези проверки?

Паскал Желязков: Те проверките са постоянни.

Водещ: Не, имам предвид тази кампания. То иначе инцидентно и изненадващи проверки постоянно правите, знам това.

Паскал Желязков: Разбира се. Те освен, че са изненадващи, правят се проверки по сигнали на гражданите, правят се проверки регулярно по график. Така че контролът специално при децата е тотален и постоянен.

Водещ: Проф. Желязков, вие от скоро сте начело на БАБХ, но погледите вече са насочени към вас и колеги от една медия направиха някакво разследване, свързано с начина, по който вие сте станали професор. Има ли нещо, което ви притеснява в тази линия?

Паскал Желязков: Не. Просто много малко време бяха дали да реагирам. Наистина аз съм си направил копие на публикациите, които те казват, че ги няма. Напротив, едната публикация е в американско списание. Списанието се казва Journal of Veterinary Pharmacology and Therapeutics, наистина много сериозно списание, дори има инпакт фактор. Аз съм ги дал по публикациите на пресцентъра на министерството. Другата е публикувана в полска списание. Дори ги нося в мен, защото знаех, че ще ме питате по този въпрос. Самата процедура по професурата ми беше проверявана по КПКОНПИ, така че няма никакъв конфликт на интереси. Сега, по въпроса на цитиранията, то в България не останаха паразитолози. Нашата специалност е Неособено опасни инфекции. Дори мога да се похваля, че при повечето паразитни инфекции паразитолозите са решили проблемите – за всички имаме лекарства, за всички имаме диагностични болести, и са сметнали, че е необходимо да се обръща толкова голямо внимание. Затова в страната останаха специално в областта на ветеринарната паразитология само трима човека. И те работят в института, в който аз работя, дори участваме в колективни проучвания, така че би трябвало да се самоцитираме сами.

Водещ: Как тогава гледате на тази атака да я наречем, като лично към вас или към агенцията?

Паскал Желязков: Възможно е. Нека обществото да си направи изводите.