Начало Пресцентър Интервюта Експерти демонстрират вземане на проба за АЧС от дива свиня (ВИДЕО - 16+)

Експерти демонстрират вземане на проба за АЧС от дива свиня (ВИДЕО - 16+)

19.08.2020 

Африканската чума по свинете е болест, която вече две години върлува на територията на нашата страна. Само за тази година регистрираните случаи на заразени диви свине са 375, като при всяко огнище се откриват 4-5 трупа. Известна е ролята на ловците за противодействие на болестта чрез навременно откриване на заразени животни и изпращането на проба за изследване.

Екип на сайта SLRB.BG посети Дивечовъден участък „Еледжик“, където със съдействието на директора инж. Хари Иргев и съвместно с експерта от Българската агенция по безопасност на храните д-р Даниел Павлов нагледно бе демонстрирано как се взема проба за изследване на АЧС от отстреляна дива свиня. Демонстрирани бяха всички стъпки по осигуряване на материал от трупа на животно, както и последващите действия за изпращането до сертифицираните лаборатории на БАБХ чрез проложението „Модул Лов“.

Инж. Хари Иргев, директор на ДУ „Еледжик“: „Вече всички  би трябвало да сме се убедили, че болестта е в нашата страна, разпространява се повсеместно и е необходимо ловците да подхождат отговорно, за да не вредим допълнително на дивеча. Вземането на проби от дивата свиня на мястото на отстрела е задължително както за африканската чума, така и за трихинелоза. Ние от ДУ „Еледжик“ към пробите прибавяме и зурлата на дивата свиня, за да удостоверим, че пробите са от едно животно. Когато сме взели пробите на терен, е добре веднага да ги въведем в системата на БАБХ - „Модул Лов“, тъй като самата система взема геокоординатите на мястото на отстрела.“

Д-р Даниел Павлов, експерт в БАБХ: „Важно е пробите да се вземат правилно, правилно да се пакетират и правилно да се обозначат. Често допускани грешки са недостатъчно количество материал, взет от диафрагмата на животното (минимум 200 г), важно е да се вземе материал от двата края на далака, които се обозначават с баркод, придружават се и от кръвна проба. След взимането на пробите следва задължителна дезинфекция на мястото на първичната обработка, оборудването, дрехите и въобще всичко, което е било в контакт с продукти от дивата свиня.“

Припомняме, че извън ловния сезон за групов лов на дива свиня държавата изплаща премия от 100 лв. за всяка изпратена проба от отсреляно животно или открит труп, а цената на разрешителното за индивидуален лов на дива свиня е намалена от 30 на 1 лв.