Начало Пресцентър Новини Становище на Управителния съвет на Обединени Български Животновъди

Становище на Управителния съвет на Обединени Български Животновъди

06.06.2018

 

Управителният съвет на браншовата органиазция "Обединени Български Животновъди" проведе свое редовно събрание на 05.06.2018г. в град София. В дневния ред на събранието бе поставена точка относно нашумелия в последните дни въпрос за избягалата крава Пенка от България в Сърбия".

Уверяваме ви, че тази точка от дневния ред бе дискутирана доста дълго и бурно и всеки един член на Управителният съвет изказа своето мнение. Абсолютно сме съпричастни към съдбата на това животно и желанието на неговия собственик да не бъде евтаназирано. Още повече, че случаят нашумя в последните дни в медиите в големи размери. Но и всички сме съгласни с това, че живеем в европейска държава и трябва да спазваме както националните правила, така и европейските.  

В момента България председателства Европейският съюз и смятаме, че не трябва да се допускат грешки, с които да подлагаме България на избор под натиск на общественото мнение, медии или каквито и да било лобита. Смятаме, че законите на Република България, както и европейските,  трябва да се спазват  и да се прилагат правилно.

Ето защо Управителният съвет на "Обединени Български Животновъди" взе своето решение по казуса. Компетентните органи да се произнесат съгласно националното и европейското законодателство.