Начало Пресцентър Новини Проф. д-р Христо Даскалов е назначен за изпълнителен директор на БАБХ

Проф. д-р Христо Даскалов е назначен за изпълнителен директор на БАБХ

31.12.2021 

Д-р Христо Вълчанов е освободен като изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и на длъжността е назначен проф. д-р Христо Даскалов със заповед на министър-председателя Кирил Петков.

Проф. Даскалов е завършил ветеринарна медицина в Московската ветеринарна академия с пълно отличие и златен медал. Има 35-годишен професионален стаж като учен, експерт и специалист в областта на безопасността и контрола на храните, както и биология и болести на хидробионтите.

 

Проф. Даскалов има множество специализации в чужбина, бил е ръководител на редица научни проекти. В последните десет години е ръководител на Националния център по безопасност на храните към БАБХ.

 

Зам.- председател е на Селскостопанската академия в периода май 2015 - април 2017 г.

 

Преподавал е на студенти в СУ „Св. Климент Охридски“, Лесотехнически университет и Тракийски университет. Лектор е в програма на ЕС „Better Training for Safer Food“ (BFSA).

 

Проф. Даскалов има над 100 публикувани научни труда. Над 20 от тях са в най-реномираните световни списания по безопасност и качество на храните. Има над 350 цитирания в световната научна литература по безопасност на храните и проблемите на рибите. Автор е на 4 учебника и учебни помагала.