Начало Пресцентър Новини Поздравителен адрес от изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Христо Даскалов по повод Деня на растителната защита

Поздравителен адрес от изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Христо Даскалов по повод Деня на растителната защита

16.01.2022 

       Уважаеми колеги,

Днес отбелязваме 126 години растителнозащитна дейност в България. Приемете моите поздравления за Вашия професионален празник!

Благодаря Ви за усилията, които полагате, за достойното изправяне пред предизвикателствата и трудностите, неминуемо съпровождащи тази важна професия в полза на обществото. Благодаря Ви, че сте отдадени на своя професионален път!

Здравето на растенията е ключов и основополагащ фактор за биологичното разнообразие на планетата, за развитието на устойчиво селско стопанство, за ползотворната и сигурна търговия в световен мащаб.

Животът е изпълнен с динамика и иновации, и всяка изминала година ни поставя пред нови предизвикателства, за които трябва да бъдат намерени решения. От огромно значение за прогреса в областта на растителната защита е да поставяме всекидневно темите за опазването на биоразнообразието, технологиите като инструмент за оптимизация на процесите, добива на повече растителни продукти, произведени с щадящи околната среда, живота на пчелите и здравето на човека препарати.

България има отлични специалисти и добри традиции в областта на растителната защита. Работи се активно за интегрираното управление на вредителите с цел свеждане до минимум на рисковете за здравето на хората и околната среда, както и за опазване на пчелите от отравяния. Нека и занапред продължим да работим за растеж и развитие на българското и европейското земеделие.

Благодаря Ви, че сте избрали растителната защита за своя кауза и я следвате в името на хората и тяхното здраве, в името на опазването на природата, в името на идните поколения!

 

       Честит празник!

 

Проф. д-р Христо Даскалов, двм

Изпълнителен директор на БАБХ