Начало За нас Структура Главна дирекция "Верификация на официалния контрол" “Верификация и административен контрол на дейността на ОДБХ
“Верификация и административен контрол на дейността на ОДБХ
ГД „Верификация на официалния контрол“ при Централно управление на Българска агенция по безопасност на храните (ГД ВОК) е на пряко подчинение на изпълнителния директор на Агенцията и осъществява ръководството, координацията и контрола на дейността на 28-те Областни дирекции по безопасност на храните (ОДБХ).
В структурата на ГД ВОК са включени два отдела:
-отдел „Верификация и административен контрол на дейността на Областните дирекции по безопасност на храните“ (ВАКДОДБХ) и
-отдел „Одит на официалния контрол“ (ООК).
Една от основните задачи на отдел „Верификация и административен контрол на дейността на Областните дирекции по безопасност на храните“ (ВАКДОДБХ) е да планира, организира, координира и извършва проверки на ефективността на официалния контрол, упражнен от Областните дирекции по безопасност на храните. Тези проверки са:
1. планирани-цялостни проверки на дейността на ОДБХ по предварително утвърден годишен план и
2. извънпланови-най-често тематични, в едно или няколко направления, на основание заповеди на изпълнителния директор на БАБХ, по постъпили писма/жалби/сигнали от физически или юридически лица, вкл. съвместни проверки с органите на МВР, МЗм, РИОСВ и др.
Плановете/Програмите за извършване на проверка на ефективността на официалния контрол на ОДБХ се изготвят основно на ротационен принцип, но и съобразно броя и естеството на констатираните несъответствия по време на предходните проверки на съответната ОДБХ.
Експертите от отдел ВАКДОДБХ при ГД ВОК планират, организират, координират и участват в комисиите за извършване на проверка на ефективността на официалния контрол на ОДБХ, съвместно с експерти от другите специализирани звена към ЦУ на БАБХ и/или ОДБХ.
Експертите от отдел ВАКДОДБХ към ГД ВОК при ЦУ на БАБХ притежават необходимата образователно-квалификационна степен, широк диапазон от нормативни и практически познания в съответните направления, както и Сертификати за вътрешни одитори на системи за управление на безопасността на храните, съгласно БДС EN ISO 22000:2006, БДС ISO 19011:2004.
Целта е експертите-членове на всяка комисията за извършване на проверка на ефективността на официалния контрол, е да проверят дали данните в документите, изготвени с цел удостоверяване на упражнения от ОДБХ официален контрол, отговарят на фактическото състояние на проверените обекти, дали официалният контрол се упражнява от ОДБХ с необходимите честота и стриктност, дали са постигнати заложените цели и какви действия се предприемат при установяване на нарушения на действащото законодателство, дали тези действия постигат търсения ефект и има ли реализируеми начини за оптимизиране дейността на проверяваното контролно звено, прилагането на които ще обезпечат осигуряването на потребителите с безопасни, а и качествени хранителни продукти от животински и неживотински произход, при едновременно спазване на принципите за прозрачност, етика и безпристрастност, заложени в Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация.
Главен директор: д-р Ивайла Давидова
Линкове към областните дирекции по безопасност на храните може да намерите тук: